AMBASSADEURSWERKING BIJ APOLLOON

Als studentenvereniging geloven wij in een sterke ambassadeurswerking van en voor studenten. We doen dit vanuit een nieuw samenwerkingsinitiatief van verschillende studentenverenigingen, met ondersteuning van KU Leuven Stuvo. Zo werken we samen aan een sterk sociaal vangnet voor elkaar.

Onze ambassadeurs:

  • Zijn een aanspreekpersoon voor alle studenten
  • Verbinden studenten en steken hen een hart onder de riem
  • Zijn een klankbord voor studenten uit een minder gehoorde of betrokken groep studenten

ONTMOET ONZE AMBASSADEURS

Thalia

Abdulkader

WORD OOK AMBASSADEUR!

  • Ben je een sociaal iemand?
  • Maak je deel uit van een minder gehoorde of betrokken groep studenten?
  • Of wil je andere studenten helpen?

Bekijk dan de vacaturetekst en stel je kandidaat.

GETUIGENISSEN VAN ONZE AMBASSADEURS

Thalia

Thalia is co-founder van het ambassadeursproject.

Als eerstejaars student arriveerde ik in Leuven, een onbekende stad in België. Ik werd vanaf dag één hartelijk ontvangen door Apolloon, en mijn residentie had zelfs een heel team klaarstaan om me te helpen. Het was een fantastische start, ik maakte vrienden op mijn kot, ontmoette geweldige dames in mijn praktijkgroep en leerde via Apolloon een heel netwerk van mensen kennen. Tuurlijk moest ik wennen aan de cultuur, studie, stad … maar dat geldt toch voor elke eerstejaars student?

Toen ik me eindelijk had geïnstalleerd in Leuven en de tijd had om stil te staan bij de eerste paar maanden, besefte ik dat het een grotere impact op me had dan ik initieel had gedacht. Ik was immers niet zomaar een eerstejaars student, ik was een Nederlandse student. Ik kon niet elk weekend terugvallen op mijn ouders en moest administratieve zaken (verblijfsvergunning, bankkaart en Gsm-nummer veranderen, kosten van de KU Leuven, …) zelf uitzoeken. Leuven bruist als studentenstad doordeweeks, maar in het weekend transformeert het in een spookstad. Winkels zijn gesloten, straten zijn leeg, er zijn minder vrijetijdsgelegenheden te vinden. Ik voelde me vaak overweldigd en alleen. In deze periode werd ik overmand door het gevoel dat ik niet begrepen werd door mijn medestudenten en dat ik er vaak alleen voor stond.

Daarnaast heeft Covid-19 een enorme invloed gehad op mijn mentale welzijn. Al mijn vrienden gingen voor maanden naar huis, en ik zat ‘opgesloten’ in Leuven. Het was niet langer alleen in het weekend een spookstad, maar het was nu dagelijks zo. Ik voelde me eenzaam en miste een hechte band met anderen. Het gaf me een gevoel van eenzaamheid, verdriet en angst. Gelukkig heb ik veel steun kunnen vinden bij Apolloon. Door deel te zijn van het praesidium had ik weer sociale contacten en kon ik terugvallen op anderen. Hierdoor heb ik ook voldoening gevonden in het helpen van anderen. Bovendien heb ik veel steun gehad van de psychologen van de KU Leuven.

Als studenten kunnen we veel voor elkaar betekenen door simpelweg naar elkaar te luisteren en er voor elkaar te zijn. Dit is de reden waarom ik vanuit Apolloon samen met LBK, VRG, Scientica, FaBeR, KU Leuven Stuvo, Mindmates en anderen dit project heb opgestart.


Voel je je momenteel niet goed? Heb je behoefte aan een babbel of een luisterend oor? Ben je een Nederlandse student en wil je meer informatie over het studeren in Leuven? Of wil je om een andere reden contact opnemen? Stuur gerust een mail naar  ambassadeurswerking@apolloon.org of een berichtje naar Thalia Izeboud via Messenger.

Abdulkader

Abdulkader heeft een migratie achtergrond.

Een paar jaar geleden kwam ik aan in België zonder enige kennis van het Nederlands. Alles was nieuw voor mij: het land, de cultuur, de omgeving, de school en de vrienden. Ondanks alles probeerde ik mij in te zetten om de taal te leren en verder te studeren. Ook trachtte ik de nieuwe cultuur onder de knie te krijgen en mezelf te integreren in de gemeenschap.  

De tocht was vol uitdagingen waarbij ik mensen ontmoette die niet in mij geloofden, misschien vanwege de taalbarrière? De taal blijkt vaak de enige meetlat te zijn waaraan mensen de capaciteiten van niet-Nederlandstaligen beoordelen, waardoor andere vaardigheden helaas vaak onderschat worden. Terwijl je volgens mij alles kunt bereiken zonder dat je de taal heel goed beheerst.

Aan de andere kant waren er ook mensen die in mij geloofden. As they say: ‘the light comes from the depths of darkness.’

De overgang van het secundair naar het hoger onderwijs is voor niemand gemakkelijk, vooral wanneer er een gebrek is aan rolmodellen. Dit kan ervoor zorgen dat veel jongeren met een migratieachtergrond zich ontmoedigd voelen om de stap naar het hoger onderwijs te zetten en hun studies succesvol af te ronden.

Mijn naam is Abdulkader en ik zit momenteel in mijn tweede jaar kinesitherapie aan de KU Leuven. Ondanks het feit dat ik aanvankelijk twijfels had, heb ik deze hindernissen weten te overwinnen. Mijn doel is om informatie toegankelijk te maken en een aanspreekpunt te zijn voor (toekomstige) medestudenten die met vragen, onzekerheden of andere problemen zitten. Je kan me altijd bereiken via Messenger (Abdulkader Hammal) of via mijn studentenmail (abdulkader.hammal@student.kuleuven.be).